BRIEF//Ý TƯỞNG CUỘC THI

//VIETNAMESE

CHỦ ĐỀ CUỘC THI

“Cảm hứng KHÔNG GIAN ĐỆM – không chỉ là giải pháp”

Tên tiếng Anh: An INSPIRING BUFFER Zone – Let think about it

Dẫn nhập đề tài

Đô thị luôn luôn tiểm ẩn những khoảng sân, khoảng trống không được dự trữ trước bỗng chốc trở thành những dấu ấn in đậm trong kí ức của con người. Nơi có những sân chơi, quán nước, hàng rong,… xây dựng nên những nét đặc trưng cho đô thị, như những khoảng đệm trong cộng đồng dân cư, những không gian chuyển tiếp giữa trong và ngoài nhà nối kết và chuyển tiếp giữa cái “riêng” và “chung”.

Cuộc sống ngày nay đang được cải thiện bằng những “khối hộp” nhà, những không gian đóng kín và tách biệt, người thiết kế lựa chọn những giải pháp thiết kế hoàn toàn chủ động của các hệ thống môi trường có sử dụng M&E để đạt tiện nghi, dẫn đến những hình thức kiến trúc tương tự nhau giữa các vùng, các địa phương khác nhau một cách máy móc và sao chép. Và họ, “người thiết kế”, cũng dần quên những thứ vốn thuộc về nơi chốn, vốn gắn liền với những phong tục tập quán, hay những giải pháp trong kiến trúc truyền thống vốn đã có sự thích ứng với điều kiện tự nhiên, đặc trưng của từng vùng.

Chủ đề “Cảm hứng KHÔNG GIAN ĐỆM” được đặt ra như một cơ hội để “cách tân” lại nơi ở hiện tại; các bạn, những người học thiết kế, sẽ ứng xử như thế nào cho một không gian sống tiện nghi, hướng tới tiêu chí thích ứng và bền vững nhưng vẫn lưu giữ những kí ức đẹp trong qúa khứ, và gửi gắm vào đó những giá trị mà Việt Nam có thể giao lưu cùng thời đại?

More detail will be translated soon. For time being, please read English section below:


//ENGLISH

Brief

“An INSPIRING BUFFER ZONE – Let think about it”

Unthought-of GAPS which have been existing closely between community spaces and private spaces bring in unforgettable memories with yards, courtyards, or vacant spaces where nearby residents talking and jogging, children playing together, or enjoying street food, etc. These are specific and valuable characteristics of Vietnamese culture. The interconnection of public and privates’ zones, inside and outside spaces need to be considered as a significant factor to evaluate built environment of human satisfaction.

Nowadays, “BOX houses” are the remarkable trend in architecture, especially in housing design. Both of architectures and occupants choose the highest isolated private as well as mimic performances for their houses or projects. Furthermore, architecture, they seems not attaching special importance to regional characteristics of customs and habits, natural conditions, or design strategies of traditional housing which are based on long-term experiences and remaining until now.

The theme “An inspiring BUFFER ZONE” of ArchiCAD BIM 2016 Competition as a chance to breathe new life into current houses, resident areas as well as contributions to housing design for Vietnam.  

The goals offered by creating a buffer zone need to be satisfied are as follow:

  • Provide time and space to contain and remediate accidental releases might cause adverse human health or environment impact (such as reducing disruptions associated with noise, traffic, wind-blown dust, serious neighborhood concerns, and harsh weather)
  • Maintain good community relations with surrounding environment and neighborhood areas
  • Energy efficient and comfort (access to and control of natural ventilation; solar control; daylighting; and human satisfaction and productivity)
  • Environmentally friendly approach by adapting sustainable design strategies including passive and active solutions
  • The inheritance and connection of traditional values and modern living styles and thoughts of Vietnamese

Vị trí khu đất lựa chọn

Lựa chọn khu đất/công trình có thật trong thực tế.

Loại hình công trình: Khu ở thấp tầng

  • Nhà ở riêng lẻ: biệt thự, nhà phố, nhà liên kế
  • Chung cư thấp tầng (số tầng cao: ≤ 5 tầng)

Quy mô công trình: không giới hạn
Tuổi thọ công trình: không giới hạn

Sinh viên hoàn toàn có thể lựa chọn những công trình có giá trị lịch sử và văn hóa để đề xuất phương án.

Site location

Each team will select a real site/building discretely.

The project type: RESIDENTIAL AREA with Low-rise HOUSING

  • Private house: row house, town house, detached house, villa
  • Apartment: low rise building (under 5 floors)

Scale of studying: will be decided by teams
Age of project: NOT LIMITED

It is possible to pick site areas where have historical and cultural values of regions.

Nhiệm vụ thiết kế

Bằng ngôn ngữ của kiến trúc, hãy đề xuất ý tưởng thiết kế cho KHÔNG GIAN ĐỆM cho ngôi nhà/công trình của bạn đã chọn.

Vai trò, đặc điểm, vị trí và giải pháp thiết kế của KHÔNG GIAN ĐỆM như thế nào do nhóm thiết kế tự đề xuất để ngôi nơi ở đảm bảo những tiện nghi và nhu cầu sử dụng của cuộc sống hiện tại và thích ứng, bền vững cho tương lai. Trong đó quan điểm về lối sống và thói quen sinh hoạt được thể iện rõ nét, có giá trị và màu sắc riêng biệt.

Nhóm thiết kế được quyền đề xuất giải pháp nâng cấp, cải tạo hoặc xây mới một cách hợp lí và thuyết phục.

Bên cạnh yếu tố ấn tượng, cuộc thi năm nay đòi hỏi tính thực tế cao của ý tưởng thiết kế, đặc biệt là trong việc phân tích và mô phỏng để đánh giá chất lượng của môi trường thiết kế, đảm bảo vùng tiện nghi nhiệt cho công trình với các giải pháp thiết kế (thụ động, chủ động) thích ứng và bền vững với môi trường trong thiết kế Nhà ở hoặc Khu dân cư.

Tasks

By using the architecture language, the competitors show the best ideas for an or many INSPIRING BUFFER ZONE(s) of housing in residential area.

The proposal should show conceptions of the team to characteristics of BUFFER ZONE(s) created. It can satisfy with indoor comfortable environment in terms of lighting, thermal and acoustic for the occupants. The transitional spaces can be located inside and outside of the buildings and within residential area. They can be built in new, renovated or renewed. All decisions should be interpreted in the proposal.

Furthermore, the preservation of vernacular values is a significant factor contributing the inspiration and attraction of project.

Besides the impressive ideas, the competition of this year requires high reality of project, especially in analyzing and simulation for evaluation quality of built environment.

Scale

scale

Goal

goal

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

The official site of the ARCHICAD BIM Competition 2016

%d bloggers like this: